Vanliga frågor

+ Varför borgerlig begravning?

Vill ni ha friheten att skapa en ceremoni utifrån egna tankar och önskemål, på en plats och med ett innehåll som speglar den avlidnes personlighet och liv kan ni välja en borgerlig begravning. Jag hjälper er att skapa ceremonin utifrån era egna eller den avlidnes önskemål. Till skillnad mot religiösa begravningar finns inga regler som säger hur den borgerliga begravningen ska utformas. Vi kan till exempel forma ceremonin kring teman som ”trädgård”, ”litteratur” eller ”hantverk” och spela och sjunga de sånger som den avlidne själv lyssnade på.

+ Kan vem som helst begravas borgerligt?

Ja, även om den avlidne var medlem i ett religiöst samfund kan man välja en borgerlig begravning. Om ni vill kan vi lägga in psalmer, böner eller andra religiösa uttryck i den borgerliga ceremonin.

+ Var? I ett kapell, i trädgården eller på en pub?

Många väljer att ha begravningen i ett kapell. Det kan kännas enkelt, praktiskt och högtidligt. På Norra Begravningsplatsen i Solna eller på Skogskyrkogården i Stockholm finns flera vackra kapell.

Vill man hellre vara på en annan plats går det ofta att ordna. Utomhus i trädgården, vid havet eller på en båt? Väljer man att vara på annan plats kan det vara enklare med en akt med urna. Jag har till exempel haft ceremonier på en restaurang, i en pub och i en gammal herrgård. Var den avlidnes favoritsysselsättning att arbeta i sin trädgård kanske begravningen kan ske där? Blommor och frukt kan smycka kistan eller urnan och musik och dikter väljas som handlar om naturens skiftningar.

+ Mat, minnesstund eller gravöl?

Efter ceremonin brukar många välja att samlas för att äta en bit mat, prata och minnas. Är ceremonin i ett kapell brukar det ofta finnas en lokal i anslutning eller ett matställe i närheten som kan anordna en minnesstund. Det kan också kännas skönt att bara ses hemma hos någon, kanske ha knytkalas eller beställa catering. Väljer ni att ha begravningen på en restaurang fortsätter ni på samma ställe.


 

Fråga?

Har du någon fråga angående borgerlig begravning? Eller har du några andra tankar och funderar gällande detta. Fyll i formuläret nedan så svarar jag så snart jag kan.

Följ mig på Instagram!