Begravning

avskedsceremonin

Officiant vid begravning

Det finaste med mitt arbete är att livet står i centrum. Som borgerlig officiant och sångerska på begravningar är mitt uppdrag att hjälpa de närstående att skapa ett vackert och personligt avsked.

m

Officianter arbetar på olika sätt. Närstående brukar uppskatta att vi skapar ceremonin och minnesorden tillsammans. Det innebär att ni i förväg får ett förslag på minnesord och har möjlighet att tycka till om det. Därigenom vet ni vad som kommer att sägas under minnesorden vid begravningen. Att vara delaktig och känna att man gör något fint för den avlidne och dessutom på förhand veta hur begravningen kommer att gå till är en trygghet. Jag ser det här arbetssättet som en möjlighet att bearbeta och processa sorgen och saknaden på ett naturligt sätt. Minnesorden är ju era och jag endast ett redskap för att förmedla dem. Jag har fått höra att en del familjer sparar minnesorden för framtida generationer att läsa vilket ju känns fint.

m

Så här skapar vi ceremonin

I lugn och ro går vi igenom den avlidnes önskemål eller om det inte är känt, hur ni skulle vilja ha ceremonin. Vi pratar minnen och fokuserar på den glädje ni haft tillsammans.

Det är bra om ni har börjat fundera på musik och kanske skrivit ner tankar och minnen om den som gått bort. Jag använder ofta närståendes egna ord och texter i minnestalet. Ibland vill någon själv läsa ett brev eller en dikt under begravningen. Blir det sedan för svårt i stunden finns jag där och kan göra det istället.

Kanske någon vill sjunga en sång eller spela ett stycke. Ni bestämmer. Jag sjunger ofta a cappella (utan komp) men finns organist eller musiker samarbetar jag gärna med dem. Jazz, visor och pop i finns i min repertoar.

Efter mötet skriver jag ett förslag på ordning som ni får ta ställning till. När vi är överens om hur ramarna ska se ut skriver jag minnestal och justerar eventuella ändringar. Det kan bli några vändor via mail innan det är färdigt.

Jag uppmanar alltid närstående att vara delaktiga så mycket som möjligt, det kan vara ett sätt att förbereda sig inför begravningen. Återigen, ni bestämmer hur mycket ni orkar och vill vara med i processen.

m

Minnesord vid begravning

Att fånga en människas liv i några få meningar är svårt. Det finns inga regler för hur minnesorden ska vara skrivna eller vad de ska handla om.

Fundera lite på vad just ni vill att vi ska ta med i minnesorden. Många upplever att det blir fint att få lite olika perspektiv – att var och en av er delar några små minnesbilder. Kanske är det något särskilt minne, en händelse som många av er minns? Har den avlidne själv skrivit om sitt liv kan ni välja några passager som jag läser upp.

När ett litet barn har dött kan vi berätta om era minnen från graviditeten och de första dagarna i barnets liv. Era tankar och förhoppningar, längtan och glädje inför det nya livet.

Är det en ung person som har dött kanske det finns kompisar som har skrivit texter eller brev som jag kan läsa upp.

Med min mångåriga erfarenhet av livsberättelser, intervjuer och samtal hittar vi en form som passar er.

m

Att välja musik

Musik väcker minnen, skänker glädje och ger tröst. Under ceremonin är det skönt att låta musiken ta plats. Jag hjälper er att välja musik som beskriver den dödes liv, personlighet och era minnen. Jag sjunger även a cappella eller tillsammans med en musiker om ni vill ha levande musik.

Det är fint om ceremonin är byggd kring levande musik men många väljer en kombination av levande och nedladdad musik. Kanske är det originalartistens sound som är viktigt. Det bestämmer ni.

Ofta inleds och avslutas ceremonin med musik. Fyra-fem musikstycken kan kännas lagom, instrumentalt varvat med solosång. Jag har både visor, pop och jazz på min repertoar.

Vilken känsla vill du förstärka och bära med dig när begravningen är över? Att välja musik som speglar livet, som är personlig och som uttrycker olika känslor är att föredra. Avsluta gärna med något som gör hjärtat lite lättare. Jag hjälper er att välja.

m

Dikt vid begravning

Förutom minnesord och musik är det fint att ha med en eller ett par dikter eller en sångtext som kan beskriva en känsla eller ett minne på ett annat sätt. Det finns många författare som skrivit om livets stora händelser, om naturen och hur det är att vara människa – i glädje och sorg. Författare som Alf Henrikson, Karin Boye och Tomas Tranströmer har skrivit många dikter som kan passa men det finns ju även mindre kända och opublicerade dikter. Jag har genom åren vid flera tillfällen fått möjlighet att läsa den avlidnes egna texter och dikter under begravningen.

Checklista inför mötet

Dikter/texter
  • Favoritförfattare
  • Vem ska läsa?
  • Skrivit eget material?
Minnesord
  • Innehåll
  • Vem/vilka talar?
  • Skrivit eget material?
Personliga föremål
  • Föremål som hjälper er att minnas
  • Fotografier
  • Smycka kista och minneslokal?
Plats för ceremoni
  • Mikrofon till officiant?
  • Musikanläggning?
  • Hur placeras gästerna?
Musik
  • Favoritmusik
  • Originalartist – inspelad musik?
  • Gemensam sång?
  • Anlita mig som solist?

Här nedan kan du höra mig sjunga psalm 797 »Var inte rädd för mörkret«.

Text: Erik Blomberg, musik: Karin Rehnqvist.

EXEMPEL PÅ CEREMONI

Begravning med avsked vid grav

  1. Inledande musik
    Utskärgård – B. Ericson
  2. Inledande ord
  3. Gemensam sång
    Vem kan segla – trad.
  4. Minnesord
  5. Avslutande musik
    Brusa högre lilla å – B. Json Lindh
  6. Samling vid kistan
    Alla som vill skriver eller ritar en hälsning på kistan
  7.  Till graven
  8. Dikt
    Döden betyder ingenting – H. Scott-Holland
  9. Kistan sänks
  10. Anhöriga tar avsked
EXEMPEL PÅ CEREMONI

Begravning till havs

  1. Solosång
    Håll mitt hjärta – B. Skifs
  2. Inledande ord
  3. Minnesord
  4. Musik
    Vals på Mysingen – E. Taube
  5. Dikt
    Pulterkammer – K. Blomqvist
  6. Samling vid urnan
    Tröstevisa – B. Andersson
  7. Avslutande ord
  8. Gemensam sång
    En vänlig grönskas rika dräkt – W. Åhlén, C. D. af Wirsén
  9. Urnan sänks
  10. Anhöriga tar avsked
exempel på ceremoni

Begravning i ceremonilokal

  1. Ingångsmusik
    Sailing – G. Sutherland
  2. Inledande ord
  3. Minnesord I
  4. Musik
    Strövtåg i hembygden – Mando Diao
  5. Minnesord II
  6. Solosång
    Var inte rädd för mörkret – K. Rehnqvist, E. Blomberg
  7. Avsked vid kistan
    I Wonder – B. Andersson
    Tröstevisa – B. Andersson
  8. Avslutande ord
  9. Utgångsmusik
    Songbird – C. McVie