Bröllop

Kärleksfesten

Officiant vid bröllop

Med vackra toner, text och tal blir ert bröllop något alldeles speciellt. Med mig som officiant för ceremonin kan ni släppa allt och bara fokusera på varandra.

m

Så här skapar vi ceremonin

Inför vårt planeringsmöte vill jag att ni har delat nödvändig information om tid, plats och annat praktiskt så att vi kan fokusera på det allra viktigaste – er två.

Fundera på och prata ihop er om vilken känsla ni vill få fram under ceremonin. Ska det kännas busigt, knasigt och lite galet eller lugnt och vackert? Vissa brudpar gillar tanken med något oväntat, vackert eller roligt inslag – som ett överraskningsmoment för gästerna (eller för varandra). Andra vill hellre att ceremonin är stillsam och vacker. Låt ceremonin spegla er – både som par och som individer.

Under mötet går vi igenom era tankar och önskemål för bröllopsceremonin. Vi pratar om er två, hur ni träffades och lite om livet fram till idag. Det är fint om ni kan berätta vad ni ser hos varandra, vad som är speciellt med er relation och varför det känns så rätt. Vi pratar även om att avge löften eller kärleksförklaringar och hur de kan formuleras.

Utifrån samtalet skriver jag sedan ett tal till er – brudparet – och formulerar även inledande och avslutande ord som ramar in ceremonin.

Efter mötet har vi kontakt via mail och telefon fram till er stora dag.

m

Att välja musik

Innan vi ses är det bra om ni har funderat över vilken musik ni vill ska spelas. Har ni en alldeles egen låt ni lyssnade på den första tiden? Har någon av er skrivit en egen kärlekssång? Vore det fint om alla sjunger något gemensamt? Kanske någon i sällskapet kan sjunga eller spela något instrument? Ni kan boka mig som solist, jag sjunger ofta a cappella men har även flera musiker i mitt nätverk. Här nedan finns en lista med några exempel ur min repertoar, hittar ni inte det ni söker så ställ en fråga!

m

Juridisk vigsel

Jag hjälper er att sätta ihop en vacker och personlig ceremoni och leder den med värme och stort engagemang på bröllopsdagen men för att bli äkta makar behöver ni få den juridiska biten avklarad. Jag har inte det förordnande som krävs för detta. Många som gifter sig borgerligt väljer därför att boka en juridisk vigsel via kommunen.

Vigselakten tar bara ett par minuter, är gratis och genomförs då av en av länsstyrelsen utsedd vigselförrättare i närvaro av två vittnen. Det är visserligen en intim och exklusiv stund för er fyra men kanske ni ändå vill att nära och kära ska få dela minnet av när ni säger ja till varandra? Då kan ni bjuda in till en bröllopsceremoni med efterföljande fest och anlita mig som officiant.

Checklista inför mötet

INFORMATION TILL KATARINA
 • All praktisk information är delad i förväg
KÄNSLA UNDER CEREMONIN
 • Busigt, knasigt och lite galet
 • Lugnt, stillsamt och vackert
 • Oväntade inslag?
TROHETSLÖFTEN ELLER KÄRLEKSFÖRKLARINGAR
 • Vad vill ni säga till varandra?
 • Hjälp med utformning av texter?
Dikter/texter
 • Önskemål om dikt/text
 • Skrivit eget material?
 • Vem ska läsa?
Musik
 • Vilka låtar?
 • Musiker
 • Gemensam sång?
 • Anlita mig som solist?

Här kan du höra mig sjunga »Av längtan till dig« av Åsa Jinder, ackompanjerad av Helena Hanson på orgel och fiol!  Lyssna på fler inspelningar under Solist.

Text: Åsa Jinder, musik: Janne Krantz

Officiant vid bröllop, foto Jenny Drakenlind

Så här kan en Bröllopsceremoni se ut

 1. Mingel-musik när gästerna sätter sig
 2. Inledande musik när brudparet går eller kanske dansar in
 3. Välkomna
 4. Musik
 5. Trohetslöften eller kärleksförklaringar
 6. Musik/solosång
 7. Tal till brudparet
 8. Dikt
 9. Gemensam sång
 10. Ord på vägen
 11. Avslutande musik