Existentiella samtal

DÖDSNACK

– samtal om livet och döden

 

Människor har i alla tider funderat över de stora frågorna i livet. De frågor som ingen någonsin kan svara på men som många ägnar mycket tid åt att försöka förklara. Alla tänker olika, några kanske nästan likadant i vissa delar men eftersom allting är i rörelse hela tiden – så även du – förändras tillvaron och din sanning eller slutsats likaså. Det är lite snurrigt ibland och ganska ofta tappar vi tråden men fortsätter ändå att fundera och klura på livets mening. På vad döden egentligen handlar om och var vi var, om vi fanns, innan vi föddes. Finns döden förresten? Är den ett påhitt? Är den definitiv?

Det här och många andra frågor tar vi upp under de existentiella samtalen. Det låter kanske lite svårt och som om du behöver en utbildning i bagaget, eller åtminstone ha läst någon filosofisk bok innan – men det är faktiskt tvärtom. Det handlar inte om att vi ska diskutera vad andra filosofer sagt och tänkt. Det handlar inte heller om att försöka övertyga någon annan om det just du tror är sant. Det handlar istället om att träffa andra människor som är nyfikna på att tänka och vill prova att göra det högt. Som vill provtänka kring ett ämne – döden – som vi sällan eller aldrig tar oss tid att fördjupa oss i.

De existentiella samtalen på temat döden handlar givetvis även om livet – det vi lever nu och ibland även om tankar på om det finns ett liv efter det här.

I gruppen tränar vi oss på att lyssna och vara nyfikna. Vi låter oss inspireras av andra tänkande människor – de andra deltagarna i gruppen och de som skrivit filosofiska avhandlingar. Jag leder samtalet och tillsammans får vi helt nya idéer att tänka vidare på. Och som min lärare Ann Lagerström brukar säga: »Ju mer olika vi tänker, desto roligare har vi«!

Hur går ett DÖDSNACK till?

Vi träffas helt enkelt och pratar och äter något gott tillsammans. Det är gruppen som väljer samtalsämnen och det kan handla om dödshjälp, suicid, skräck för att dö, begravningar, sorg eller annat. Det brukar bli väldigt spännande och lärorikt, ibland även riktigt roligt. Ofta möter jag människor som aldrig har vågat prata om döden tidigare och som upplever att det är så skönt att äntligen få möjlighet att göra det. Befriande, skönt och lite läskigt – allt på samma gång. Och så gofika och eller middag på det. Kan det bli bättre?

m

DÖDSNACK är min vidareutveckling av konceptet Death Café som startades i London 2011 av Jon Underwood och som idag blivit en global rörelse. Han i sin tur inspirerades av schweizaren Bernard Crettaz som startade Cafés mortels vid millenieskiftet.

KOMMANDE DATUM:

16 maj kl. 18:00 på Café Blå Lotus, Stockholm

23 maj kl. 18:00 på Hallsénius Begravningsbyrå, Stockholm

30 maj kl. 18:00 på Hallsénius Begravningsbyrå, Lidingö

13 juni kl. 18:00 på Café Blå Lotus, Stockholm

Tidigare DÖDSNACK 2024:

11 april kl. 18:00 på Café Blå Lotus, Stockholm

9 april kl. 18:30 på Folkuniversitetet Uppsala

6 februari kl. 18:30 på Folkuniversitetet Uppsala

16 januari kl. 18:30 på Folkuniversitetet Uppsala

9 januari kl. 18:15 på Årsta Konditori, Årsta

 

Boka din plats här nedan!

 

Kosmisk svindel

Här är en dikt skriven av Karen Blomqvist, en härlig kvinna som drevs av stor kreativitet och hade många tankar om både livet och döden. En kvinna jag träffade först efter hennes död men som har påverkat mig mycket. Håll tillgodo – KOSMISK SVINDEL:

Då och då

får jag kosmisk

svindel –

universum utvidgas

ständigt – vi far

i hög fart

på vår roterande

planet med

solar, stjärnor

och månar runt oss

utåt… utåt

i ett oändligt

perspektiv –

fast jag ligger

på rygg i

sängen

reser jag dag och natt.

Jag reser där jag ligger,

sitter jag reser jag

springer, simmar, dansar,

lagar mat, pratar, skriver

– reser jag

ut i rymden…

himlars himlar

passerar på löpande

band – blåa, regniga,

soliga, snöflingiga.

Att leva på

planeten Jorden

är ett ständigt evigt

kosmiskt resande

på liv och död

– svindel

är normalt.

Kosmisk svindel ur Diktsamlingen Pulterkammer, 2013 av Karen Blomqvist©